No events found.

HAARLEM - Lourens Stuifbergen schrijft in zijn nieuws brief het volgende.
Voordat ik (Lourens Stuifbergen) u nieuws breng over nieuwe publicaties e.d. moet ik mijn nieuwsbrief helaas beginnen met u het overlijden te melden van Caecilia Andriessen, Hendriks jongste dochter, die op 6 augustus jl. op 88-jarige leeftijd is overleden. Tot nog maar kort geleden heb ik met haar samengewerkt om herziene en nieuwe publicaties van Andriessenwerken voor te bereiden. Zij kende het werk van haar vader voortreffelijk en wist bij veel composities interessante achtergrondinformatie te geven. De Andriessen/De Klerk Stichting, Donemus en ikzelf zijn haar veel dank verschuldigd voor haar onvermoeibare inzet bij deze publicaties en voor haar warme belangstelling voor alle activiteiten met betrekking tot haar vader. Wij zullen haar erg missen.
Op https://www.andriessendeklerkstichting.nl/nieuwsbrief/ kunt u de laatste nieuwsbrief van de Andriessen/De Klerk Stichting downloaden, waarin aan het overlijden van Caecilia Andriessen uitgebreid aandacht wordt besteed.

Meer over: Hendrik Andriessen, Albert de Kerk, Cor Kee en Jan Mul

DELFT - Op zondag 10 november a.s. om 15.00 uur zal de beroemde organist Daniel Roth, die door orgelliefhebbers wordt gezien als een levende legende, een concert in de Maria van Jessekerk verzorgen. Hij bespeelt het monumentale Maarschalkerweerd- orgel (1893) van de kerk.
Roth zal louter Frans romantische werken ten gehore brengen met werken van onder andere van de componisten Alexandre Boëly, Hector Berlioz, de 2de Choral van César Franck en de “Fantaisie en mi bémol” van Camille Saint Saëns. Hij is tevens internationaal vermaard om zijn geweldige improvisatiekunst en zal daarom zijn concert afsluiten met een improvisatie.
Het spel van Daniel Roth zal te zien op groot beeldscherm. De toegangsprijs voor dit concert is 10 euro. Na afloop van het concert is het mogelijk de organist te ontmoeten onder het genot van het drinken van een kopje koffie of thee in de Jozefzaal van de kerk.
Het volledige concertprogramma is te lezen op www.veenswijkorgel.nl

Het bestuur van de

Katholieke Dirigenten- en Organisten Vereniging

heeft met droefheid kennisgenomen

van het overlijden op 30 juni 2019 van ons erelid

Mr. drs. P.A.P. (Paul) Houdijk


op de leeftijd van 66 jaar.

Van 1986 tot 1991 was Paul bestuurslid en
van 1991 tot 2010 voorzitter van de KDOV
en bleef het bestuur na zijn aftreden nog bijstaan als juridisch adviseur.

Sinds 1978 was Paul als organist verbonden
aan de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht.

Namens de KDOV spreken wij onze erkentelijkheid jegens Paul uit voor het vele dat hij voor onze vereniging en voor de r.-k. kerkmuziek in ons land heeft gedaan.

We wensen zijn vrouw Willy, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij dit verlies

Moge Paul rusten in vrede.


De uitvaart vond plaats op vrijdag 5 juli vanuit de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht.
Voor meer informatie: Overlijdensbericht Paul Houdijk

VOORSCHOTEN - Op zondag 13 oktober 2019, bij het vieren van zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus in Voorschoten, is Richard Bot onderscheiden met het gouden ereteken voor bijzondere verdiensten voor de kerkmuziek in Nederland. Deze bijzondere onderscheiding werd hem opgespeld door de secretaris van het Algemeen Bestuur van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging Hans Speetjens, die hem toesprak. Tijdens de feestelijke eucharistieviering, ontving Richard Bot van de oud-bisschop van het bisdom Rotterdam, mgr. A. van Luyn de gouden Sint-Gregoriusmedaille voor zijn veertig jaren als kerkmusicus in de parochie St. Laurentius in Voorschoten. Van de parochie in Voorschoten ontving hij de Laurentiuspenning.

De KDOV feliciteert Richard Bot met zijn jubileum en de onderscheidingen die hij heeft gekregen !

In een volle Haarlemse kathedraal heeft de bisschop van Haarlem-Amsterdam op zaterdag 15 juni (drs. E.H.A.) Eric Fennis en Maciej Grądzki tot priesters gewijd.

Eric Fennis is geestelijk adviseur van de Katholieke Dirigenten- en Organisten Vereniging (KDOV).

Richard BotOp zondag 13 oktober 2019 om 11.00 u viert Richard Bot zijn 40-jarig jubileum als kerkmusicus in Voorschoten met een feestelijke eucharistieviering met als hoofdcelebrant Mgr. A. van Luyn in de St. Laurentiuskerk, Leidseweg 102 te Voorschoten. Na de mis is er een receptie in het Bondsgebouw dat achter de kerk gelegen is.

Het parochiekoor St. Laurentius o.l.v. de jubilaris Richard Bot met organist Louise Hillen en het Amsterdams Blazersensemble, zal de Missa Brevis in B  van Christopher Tambling (Nederlandse première van de uitvoering met koperblazers) ten gehore brengen. De muzikale invulling van deze viering kunt u vinden via deze link.

Richard Bot is naast kerkmusicus in de parochie St. Laurentius onder meer Diocesaan Referent Kerk, Interieur en kerkelijke Kunst, medewerker Liturgie & Kerkmuziek bij de afdeling Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam, voorzitter van de Diocesane instelling voor Liturgische muziek St.-Gregorius (DISG) in het bisdom Rotterdam, algemeen voorzitter van de landelijke Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, docent liturgie en kerkmuziek en docent Gregoriaans en Katholieke Kerkmuziek aan het conservatorium van Amsterdam.

DEN BOSCH - Op zaterdagavond 15 juni om 19.00u zingt het Franse gregoriaans ensemble Organum o.l.v. Marcel Pérès in de St. Janskathedraal in Den Bosch in het Nederlands Gregoriaans Festival.

Er is op zaterdag 15 juni een optreden van gregoriaanse schola's in de St. Jan. Het festival opent op vrijdag 14 juni om 20.00u in de Grote Kerk van Den Bosch met o.a. de première van de volledige Planctus Cygni van de Nederlandse componist Gerard Beljon, een concert door Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts. Er zijn concerten en workshops.

Het festival is van 14 t/m 16 juni 2019.

 

DEN HAAG - Zoals wellicht bekend werkt dr. Arie Eikelboom sinds een aantal jaren aan een uniek en gigantisch project. Hij beschrijft de historie van het kerklied in een boekenreeks van welgeteld zestien delen. Hij is nu bezig aan het laatste boek, dat naar hij hoopt in het najaar van de persen rolt.

Ter gelegenheid van deze mijlpaal heeft een initiatiefgroep het plan opgevat de voltooiing van deze reeks te vieren met een doordacht en vrolijk symposium. Omdat dr. Eikelboom in zijn studie teruggaat tot de allereerste sporen van de kerkzang, en eindigt met de nieuwste ontwikkelingen, is gekozen voor de veelzeggende titel '2000 jaar Arie'.

Het symposium zal plaats vinden in de Maranathakerk in Den Haag. Dat is de kerk waar Arie Eikelboom het grootste deel van zijn werkzame leven, tot aan zijn pensionering in 2013, heeft doorgebracht. Vanuit Den Haag heeft hij verder talloze andere sporen nagelaten: als wetenschapper en Bach-specialist, hymnoloog, liturgiekenner, componist van kerkliederen, organist, docent, publicist, koordirigent, begenadigd verhalenverteller op gemeenteavonden en inspirerend opleider van vele amateurmusici in PKN-verband.

on ridderDEN HAAG - Op zondag 26 mei is dirigent, organist en kerkmusicus Jos Laus van de St. Jacobuskerk in Den Haag door de burgemeester van Rijswijk drs. Michel Bezuijen koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde in de kerk St. Jacobus de Meerdere aan de Parkstraat in Den Haag aansluitend aan de H. Mis waarin Jos Laus zijn vijftigjarig jubileum als kerkmusicus vierde.

Jos Laus werd daarbij door burgemeester Bezuijen geroemd om zijn vele werk voor de kerkmuziek, als inspirerend koordirigent van vele koren in Rijswijk en Den Haag. Als kerk- en concertorganist, orgeldeskundige, artistiek adviseur, auteur en zelfs orgelbouwer. Werkzaamheden die hij in Rijswijk en Den Haag en de rest van Nederland, tot zelfs tot ver over de landsgrenzen heeft verricht.

Begin mei 2019 werd Jos Laus Franse de vergulde medaille (Médaille de Vermeil) toegekend voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur door de Société Académique d'Education et d' Encouragement Arts-Sciences-Lettres te Parijs.

Jos Laus is tevens lid van onze vereniging KDOV.

BH; 26 mei 2019

Wonen in klankenDEN BOSCH - WONEN IN KLANKEN - 10 november aanstaande verschijnt dan eindelijk de langverwachte biografie van Maurice Pirenne. Na een eerdere uitgave over het leven en werk van Floris van der Putt (rector cantus van de Schola, 1954-1965) kon die van Maurice (rector cantus 1965-1991, organist Sint-Jan 1991-2007) niet uitblijven.

Op zijn grafsteen staat gebeiteld: PRIESTER-MUSICUS. Bewust in die volgorde. Dat is ook de volgorde die in het boek gehanteerd wordt, waar Jan Jaap Zwitser het leven van Pirenne beschrijft en Anton Vernooij de beschrijving van de muziek voor zijn rekening neemt.

In een rijk geïllustreerde uitgave van ca. 400 pagina’s volgen we het leven en werk van de jonge Maurice die met zijn ouders naar ’t Heike in Tilburg gaat, zijn weg naar de seminaries van Beekvliet en Haaren, zijn studie aan het conservatorium in Tilburg en aan het Istituto Pontificio di musica sacra in Rome, zijn benoemingen tot kapelaan, rector cantus en organist in de kathedraal. En ook de daarmee gepaard gaande twijfels: “Wil ik dit wel? Kan ik dit wel? Als ze mij maar niet vragen…”

affiche jubileumconcert Jos Laus 20190525 page 0

lambertusbasiliek hengelo 5 exterieur 3De jaarvergadering van de KDOV zal dit jaar worden gehouden in en rond de St. Lambertusbasiliek in Hengelo op zaterdag 12 oktober 2019.

In het middagprogramma zal de koorschool Lambertus o.l.v. Louis ten Vregelaar centraal staan.

ZUTPHEN - Nederland heeft een wereldprimeur. Nooit eerder werden alle 18 missen van Mozart gezongen in één weekend en op één locatie. Deze week gaat het gebeuren in Zutphen. Van 23 tot en met 26 mei worden in de Walburgiskerk álle missen van Mozart gezongen.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was een uitzonderlijk begaafd componist die in zijn leven onder meer 18 missen schreef, waaronder het wereldberoemde Requiem. Deze missen zijn inmiddels door duizenden koren over de hele wereld gezongen. En nog steeds zijn ze overal te horen. Maar nog nooit waren ze allemaal in één weekeinde en op één locatie te beluisteren. Tot nu.