lambertusbasiliek hengelo 5 exterieur 3De jaarvergadering van de KDOV zal dit jaar worden gehouden in en rond de St. Lambertusbasiliek in Hengelo op zaterdag 12 oktober 2019.

In het middagprogramma zal de koorschool Lambertus o.l.v. Louis ten Vregelaar centraal staan.

Het bestuur van de

Katholieke Dirigenten- en Organisten Vereniging

heeft met droefheid kennisgenomen

van het overlijden op 30 juni 2019 van ons erelid

Mr. drs. P.A.P. (Paul) Houdijk


op de leeftijd van 66 jaar.

Van 1986 tot 1991 was Paul bestuurslid en
van 1991 tot 2010 voorzitter van de KDOV
en bleef het bestuur na zijn aftreden nog bijstaan als juridisch adviseur.

Sinds 1978 was Paul als organist verbonden
aan de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht.

Namens de KDOV spreken wij onze erkentelijkheid jegens Paul uit voor het vele dat hij voor onze vereniging en voor de r.-k. kerkmuziek in ons land heeft gedaan.

We wensen zijn vrouw Willy, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij dit verlies

Moge Paul rusten in vrede.


De uitvaart vond plaats op vrijdag 5 juli vanuit de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht.
Voor meer informatie: Overlijdensbericht Paul Houdijk

ROTTERDAM - Stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’ bestaat 10 jaar en dat wordt in 2018-2019 groots gevierd. Met het concert ‘Himmelwärts’ op 21 mei a.s. om 20:00 uur presenteren Jenny Haisma, sopraan, en Eric Koevoets, orgel, de jubileum-CD met dezelfde titel in de H. Lambertuskerk, Oostzeedijk-Beneden 1-3 te Rotterdam Kralingen. Centraal staan de hemelse Wesendonck-lieder van Richard Wagner. Daar omheen zijn solo-orgelwerken te horen van Carl Ph.E. Bach, Dupré en Reger, gespeeld op het Maarschalkerweerdorgel, één van de meest poëtische orgels in Nederland.
‘Ja, es stieg auch mir ein Engel nieder, und auf leuchtendem Gefieder führt er, ferne jedem Schmerz, meinen Geist nun himmelwärts!’
Dit is de laatste strofe van het lied ‘Der Engel’ van de ‘Wesendonck-Lieder’ van Richard Wagner, dat tijdens het concert te horen is én op de CD Himmelwärts is te beluisteren. Het laatste woord, himmelwärts, vat de intenties samen van de composities van de CD. Elk opgenomen stuk kent een zoektocht dan wel een strijd om tot verlossing of vereniging met een hoger doel te komen. Naast werken van Wagner staan er de indringende Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van Franz Liszt en de Toccata sur un Choral van Charles Tournemire op deze CD. Ook het concert kent deze zelfde sfeer. De CD wordt uitgebracht door Tulip Records en is mede tot stand gekomen door subsidie van de Erasmusstichting.
Concert en CD-presentatie ‘Himmelwärts’

www.venster-op-muziek-lambertus.com

In een volle Haarlemse kathedraal heeft de bisschop van Haarlem-Amsterdam op zaterdag 15 juni (drs. E.H.A.) Eric Fennis en Maciej Grądzki tot priesters gewijd.

Eric Fennis is geestelijk adviseur van de Katholieke Dirigenten- en Organisten Vereniging (KDOV).

Jos Laus 2017PARIJS - In 2019 is organist en dirigent Jos Laus door de Franse Société Académique d'Education et d' Encouragement Arts-Sciences-Lettres te Parijs onderscheiden met de vergulde medaille (Médaille de Vermeil) voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur. De kandidaat ontvangt voor het eerst deze onderscheiding.

De onderscheiding wordt zaterdag 22 juni a.s. tijdens een officiële en feestelijke bijeenkomst te Parijs uitgereikt.

In Nederland zal de officiële uitreiking plaats vinden op een nog nader te vermelden datum. Deze uitreiking zal omlijst worden door een feestelijk concert en receptie.

Susanna Veerman
gedelegeerde van de Société Académique (ASL) in Nederland

DEN BOSCH - Op zaterdagavond 15 juni om 19.00u zingt het Franse gregoriaans ensemble Organum o.l.v. Marcel Pérès in de St. Janskathedraal in Den Bosch in het Nederlands Gregoriaans Festival.

Er is op zaterdag 15 juni een optreden van gregoriaanse schola's in de St. Jan. Het festival opent op vrijdag 14 juni om 20.00u in de Grote Kerk van Den Bosch met o.a. de première van de volledige Planctus Cygni van de Nederlandse componist Gerard Beljon, een concert door Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts. Er zijn concerten en workshops.

Het festival is van 14 t/m 16 juni 2019.

 

EDE - De NSGV Utrecht organiseert in navolging van de Impulsdag van 16 maart 2019 een vervolg op zaterdag 29 juni a.s. wederom in de Antoniuskerk in Ede. De dag is bestemd voor dirigenten, organisten en koorbestuurders. Onder leiding van een dagvoorzitter zal opnieuw gesproken worden over de bezuinigingen op koren en kerkmuziek die in veel parochies binnen ons bisdom plaatsvinden. Aan de hand van een NSGV-brochure zullen we ervaringen uitwisselen en toewerken naar een aantal criteria waarmee de communicatie kan worden aangegaan met parochiebesturen. Ook diegenen die op 16 maart niet aanwezig waren worden uitgenodigd deel te nemen. De dag begint om 10.00 uur met ontvangst en zal vanaf 10.30 uur duren tot circa 14.00 uur. De kosten voor koffie/thee bedragen € 1, -; de lunch dient u zelf te regelen. Het adres van de Antoniuskerk is Stationsweg 112, 6711 PZ, Ede. De kerk ligt ± 200 meter van station Ede-Wageningen. Rondom de kerk is ruime parkeergelegenheid voorhanden. Informatie en aanmelding: nsgvutrecht@gmail.com

on ridderDEN HAAG - Op zondag 26 mei is dirigent, organist en kerkmusicus Jos Laus van de St. Jacobuskerk in Den Haag door de burgemeester van Rijswijk drs. Michel Bezuijen koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde in de kerk St. Jacobus de Meerdere aan de Parkstraat in Den Haag aansluitend aan de H. Mis waarin Jos Laus zijn vijftigjarig jubileum als kerkmusicus vierde.

Jos Laus werd daarbij door burgemeester Bezuijen geroemd om zijn vele werk voor de kerkmuziek, als inspirerend koordirigent van vele koren in Rijswijk en Den Haag. Als kerk- en concertorganist, orgeldeskundige, artistiek adviseur, auteur en zelfs orgelbouwer. Werkzaamheden die hij in Rijswijk en Den Haag en de rest van Nederland, tot zelfs tot ver over de landsgrenzen heeft verricht.

Begin mei 2019 werd Jos Laus Franse de vergulde medaille (Médaille de Vermeil) toegekend voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur door de Société Académique d'Education et d' Encouragement Arts-Sciences-Lettres te Parijs.

Jos Laus is tevens lid van onze vereniging KDOV.

BH; 26 mei 2019

PIJNACKER - Op 26 mei 2019 te 15.00 uur vindt er een bespeling plaats van het recent gerestaureerde P.J. Adema-orgel in de Joannes de Dooperkerk, Oostlaan 38, te Pijnacker. Het orgel is gerestaureerd door Adema's Kerkorgelbouw b.v. uit Hillegom. Het concert wordt verzorgd door adviseur Ton van Eck en de vaste bespelers Ed van Aken en Gerard Bart. Orgelbouwer Ronald van Baekel zal een toelichting geven op de restauratie. Het geheel is gratis toegankelijk. Na afloop wordt er koffie en thee geschonken.

affiche jubileumconcert Jos Laus 20190525 page 0

HAARLEM - Lourens Stuijfbergen meldt het volgende met betrekking tot de componisten Hendrik Andriessen, Albert de Klerk en andere Haarlemse componisten Jan Mul (1911-1971) en Jacob Bijster (1902-1958), van wie niet eerder uitgegeven koor- en orgelmuziek verscheen.

  1. In de vijftien door Donemus uitgegeven orkestwerken van Hendrik Andriessen zijn helaas drukfouten blijven staan, enerzijds het gevolg van slordigheden van de kopiist of corrector, anderzijds van een enkele onachtzaamheid door de componist. Intussen zijn zeven werken gecorrigeerd en voorzien van een informatief voorwoord. Het gaat om Symfonie I (1930), Symfonie II (1937), Symfonie III (1946) en Symfonie IV (1954), de Ballet-Suite (1947), de Symfonische Etude (1952) en de Canzone (1971); van het Ricercare (1949) verscheen twee jaar geleden een geheel nieuwe partituur. De resterende orkestwerken worden de komende maanden doorgenomen.

ZUTPHEN - Nederland heeft een wereldprimeur. Nooit eerder werden alle 18 missen van Mozart gezongen in één weekend en op één locatie. Deze week gaat het gebeuren in Zutphen. Van 23 tot en met 26 mei worden in de Walburgiskerk álle missen van Mozart gezongen.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) was een uitzonderlijk begaafd componist die in zijn leven onder meer 18 missen schreef, waaronder het wereldberoemde Requiem. Deze missen zijn inmiddels door duizenden koren over de hele wereld gezongen. En nog steeds zijn ze overal te horen. Maar nog nooit waren ze allemaal in één weekeinde en op één locatie te beluisteren. Tot nu.

NGF 2019 - WERK IN UITVOERING- 14 t/m 16 juni 2019 ‘s-Hertogenbosch

Gregoriaans moet klinken, maar hoe? Het Nederlands Gregoriaans Festival zal van 14 tot en met 16 juni op een aantal prachtige lokaties in de Bossche binnenstad een veelkleurige staalkaart bieden van de vele uitvoeringspraktijken van het gregoriaans. Op die manier krijgt iedereen de gelegenheid om kennis te nemen van de veelzijdigheid van dit oeroude en toch zo actuele repertoire. Te horen zijn onder meer het gerenommeerde Franse ensemble Organum, het Nederlandse ensemble Wishful Singing, en veel, heel veel jeugd. Want als we het gregoriaans levend én levendig willen houden is het zaak veel jongeren in aanraking te laten komen met deze ‘tradition vivante’. De St. Jan zal als klinkende Bossche kathedraal een indrukwekkend podium zijn voor vele gregoriaanse ensembles die Nederland rijk is. Jongeren uit koorscholen en middelbare scholen uit de regio worden ingewijd in het gregoriaans door de zangeressen van Wishful Singing. En zo wordt het een jeugdig festival, waarin jong en oud elkaar ontmoeten, elkaar beluisteren en van elkaar leren.
En om te laten horen hóe levend dit repertoire vandaag de dag nog is, gaf het festival de Nederlandse componist Gerard Beljon de opdracht een vervolg te schrijven op een compositie die hij eerder voor het festival schreef op basis van een tekst van een middeleeuws gezang, het Planctus cygni. Hierin komen oude en nieuwe muziek, oosterse en westerse muziek samen. De première zal plaatsvinden tijdens het openingsconcert van het festival in de Grote Kerk op 14 juni en wordt uitgevoerd door Collegium Vocale Eindhoven met westerse én niet-westerse solisten.
Kijk voor het volledige programma op www.gregoriaansfestival.nl

Informatie: 06-12337956 / info@gregoriaansfestival.nl