HAARLEM - Onder auspiciën van onze Stichting zijn bij uitgeverij Donemus twee composities van Hendrik Andriessen verschenen. Het betreft La Vierge à midi (1952/1966) voor mezzo – sopraan en orgel (tekst: Paul Claudel), en L’histoire de l’enfant de Dieu (1019) voor sopraan, tenor, vierstemmig koor en orkest (tekst: Pierre Kemp). De uitgave kwam mede tot stand na nauwkeurig onderzoek door Lourens Stuifbergen. Hij geeft in het voorwoord van La Vierge à midi aan dat van dit werk twee originele manuscripten bestaan, respectievelijk uit 1952 en 1966. De eerste versie, voor zangstem en orgel, droeg Andriessen op aan zijn oudste dochter Gesina. In de versie van 1966 (opgedragen aan de mezzosopraan Elisabeth Cooymans) is de orgelpartij bewerkt voor fluit, hobo, hoorn en strijkers.

Beide partituren tonen aanzienlijke verschillen, maar er is nog een derde versie, eveneens uit 1966.
Dit betreft een partituur voor zangstem en orgel, grotendeels overeenkomend met de partituur uit 1952, maar ook de wijzigingen die in de orkestratie van 1966 werden gemaakt zijn hierin overgenomen. De partituur toont het handschrift van Albert de Klerk, maar we mogen aannemen dat deze bewerking eveneens van Andriessen is.
L’histoire de l’enfant de Dieu, door Pierre Kemp een ‘Chanson mystique’ genoemd, handelt over een weeskind dat zijn toevlucht zoekt tot de natuur en de kosmos. Hij ontmoet een meisje met wie hij later zal trouwen en kinderen zal krijgen. In een droom ziet hij drie bedroefde vrouwen: de moeder van God, die hem komt halen, zijn eigen moeder die hem op zijn hemelse reis zal begeleiden en de moeder van zijn kinderen die afscheid van hem komt nemen. Uiteindelijk overlijdt hij te midden van zijn vrouw en kinderen.
De première van het werk vond plaats op woensdag 5 januari 1921 in Haarlem, met medewerking van Mia Peltenburg, sopraan, Jacques van Kempen, tenor, het Haarlemse Toonkunstkoor en het Residientieorkest, dit alles onder leiding van Louis Robert, die toentertijd stadsorganist van Haarlem en Andriessens eerste orgelleraar was.

Gemma Coebergh